In bad met een olifant
Door: Wytske
Blijf op de hoogte en volg Wytske en Mark
27 November 2009 | Nepal, Kathmandu
De lodge ligt vlakbij een national park van 1000 vierkante kilometer en in dat park wonen neushoorns, olifanten, tijgers, beren en nog een heleboel (met alle respect) minder spannende dieren zoals wilde zwijnen, apen en herten.
Toen we hier eergisteren, na een lange, stoffige rit, arriveerden, hebben we eerst een middag genikst op de lounge-bankjes op het dek, dat uitkijkt over velden en een rivier waarin kleren en tamme olifanten worden gewassen. Uit een 'menu-kaart' konden we onze activiteiten voor de komende dagen kiezen. We gingen voor een vroege olifanten-safari (waarbij je dus de jungle ingaat OP een olifant, dat jullie niet denken dat je olifanten gaat spotten. Dat kan trouwens wel maar het is niet te hopen dat je een wilde tegenkomt terwijl je op een tamme zit, hebben we geleerd...) waarna we de olifant 'in bad' zouden doen. Ook kozen we voor een kanotocht en een ouderwetse jeep safari.
Gisteren stond dus in het teken van de olifant! We gingen met een ander stel + de berijder op de olifant (niet zo heel erg comfortabel) van de lodge naar het park. Daar hadden we direct geluk! We kwamen vlaklangs een moederneushoorn met een bijna volwassen kalf. Heel gaaf! Omdat we zelf op een olifant zaten, schrokken ze niet zo (heel erg) en konden we rustig kennismaken. Het voordeel van een olifantensafari! Je gaat niet alleen van de 'gebaande paden' af, de dieren vluchten ook niet als ze een olifant zien of horen aankomen. Verder zagen we nog apen en herten.
Eenmaal terug in de lodge gingen we even lunchen terwijl de beheerder aan de olifantenbegeleider vroeg of de olifant even los kon, op het veld voor het uitkijk-dek. Dan kon, en was leuk. 'Onze' olifant had heel veel lol. Ze zwaaide koddig met haar poten en gooide de hele tijd gras en stof op haar hoofd. Toen het tijd werd voor de wasbeurt (uitgevoerd door ondergetekende) was ze zo uitgelaten, dat de begeleider haar niet meer te pakken kreeg! Ze rende de hele tijd weg. Op een gegeven moment hield hij krampachtige haar staart vast, en zo zandskiede hij zelfs achter haar aan! Ze was niet onder de indruk. Later kreeg het mannetje hulp en het werd nog even spannend toen ze richting de lodge kwam denderen. Maar ze vingen haar toch. "Do you still want to wash this elephant?!" werd ons gevraagd. Tja, eigenlijk wel... Dit was de olifant op wie we gereden hadden! We wilden haar bedanken! En bovendien vond ik het wel sympatiek dat ze zich niet zomaar had laten vangen, nadat ze de vrijheid geroken had. Dus hup! Ik ging, samen met de begeleider, op de olifant naar de rivier, terwijl Mark achter ons aanhuppelde. In de rivier was het echt dolle pret. Ik had niet verwacht dat een olifant wassen zo leuk zou zijn. Je vergeet hoe groot ze zijn als ze zo onder water en in de modder liggen. En dan stond ze af en toe weer op! Enorm! En de huid voelt zo gek, ruw. Met stenen schrobten we haar overal en het was duidelijk dat ze ervan genoot. :D
's Middags gingen we een kanotochtje door de jungle doen, waarbij we enorm veel krokodillen (brrr) zagen. Op zich al spannend, maar daarna, in het 'elephant breeding centre' werd het nog spannender. Want op alle tamme wijfjes die daar staan, kwam een wilde stier af. We zagen hem, door het oerwoud, richting het centrum komen. Een machtig groot beest! Het lukte de medewerkers hem af te schrikken, maar waarschijnlijk zou hij 's nachts terugkomen en inbreken, zoals vaker gebeurt. Een heleboel hekken en ander groot materiaal in het centrum waren al kapot: in het verleden gesloopt door wilde olifanten, die ook wel eens bezoekjes brengen aan dorpjes. Dan slopen ze huizen, vernielen ze de oogst en soms vallen er zelfs doden.
Na zoveel spannends kon onze jeep-safari vandaag alleen maar tegenvallen en inderdaad: we hebben vandaag niet veel bijzonders gezien (wel een tijger: in een kooi). Maar de vroege jungle was wel echt prachtig!
En morgen dus door naar India. We zijn er een beetje zenuwachtig over en overwegen nu zelfs (op aanraden van het grootste deel van een groep in onze lodge, die er net vandaan kwam) Varanassi (quote Tom: "de vieste stad ter wereld" ) over te slaan. Omdat we de lijkverbrandingen 'toch al hebben gezien' (in Kathmandu) en het verder alleen een smerige bende is...(zeggen 'ze' ). We kijken wel even hoe het loopt. In ieder geval is Nepal uitermate goed bevallen en we hebben het, totaal gebaseerd op ervaringen van anderen, 'India voor beginners' gedoopt.
Namaste!
Wytske
27 November 2009 - 11:23
Ans:
Wat prachtig! Ziet er veeeeeeel beter uit dan die wasbeurt die mijn zus en ik aan een olifant zouden geven in Maleisie. Dat was een super domper. Je kon daar met zo'n 400 andere toeristen 1 olifant wassen! Hebben we maar vriendelijk voor bedankt. Was je niet een heel klein beetje bang toen die enorme olifant op je af kwam??
Veel plezier in India! -
27 November 2009 - 12:32
Pa:
Als je Varanassi overslaat heb je misschien wat meer tijd voor Rajasthan.Wij hebben daar in de paleizen van de Maharadja's geslapen. Klinkt luxer dan het is, maar wel heel bijzonder. -
27 November 2009 - 14:15
Sanne:
Ach wat heerlijk!!! -
27 November 2009 - 14:31
YT:
Klinkt super.... zo'n afgebakend park met allerlei wild (m.n. olifanten en neushoorns) om je heen... ik zou haast mijn laarzen, helm en witte broek aan trekken.... Doet me denken aan de goede tijden die ik met Prins B. in Afrika heb gehad.... -
27 November 2009 - 14:37
Twomv:
voorzichtig! -
27 November 2009 - 19:00
Debbie:
Jullie hebben eigenlijk alleen de bovenkant van zijn slurf schoon gekregen he? Geeft niet, ik vind het een mooi verhaal. Wederom! :-) -
29 November 2009 - 04:10
Vincent:
Weer een mooie belevenis... haha nu op naar India... kan je die taalpractice nu echt in de praktijk brengen... en schudden met het hoofd he...!!
01 December 2009 - 08:25
Pieter:
Leuk om jullie verhalen te lezen en nog wat o-ja erlebnissen mee te pakken;
Olifantje heb ik ook gewassen en ik lees nu dat jullie in Varanasi zijn. Ben benieuwd hoe jullie 't vinden...... Varanasi vond ik een heeeeele vreemde plek. Wij zijn er na 2 dagen snel weggegaan.
02 December 2009 - 15:05
Monique: