Busje komt zo - Reisverslag uit Lijiang, China van Wytske en Mark - WaarBenJij.nu Busje komt zo - Reisverslag uit Lijiang, China van Wytske en Mark - WaarBenJij.nu

Busje komt zo

Door: Mark

Blijf op de hoogte en volg Wytske en Mark

05 November 2009 | China, Lijiang

Gisteren een prachtig tempelcomplex met drietal ietwat schuine pagoda's bezocht. Erg pitoresque. We kwamen er wel achter dat het Buddhisme een geloof van veel trappen is, want we bleven de berg opklimmen omdat er iedere keer weer een andere tempel lonkte. Maar na 1,5 dag in Dali was het toch echt tijd om te gaan. Of het kwam door nog een avond eten bij de fake KFC of doordat er 's avonds echt niks te doen was in de stad laten we in het midden.
Vanochtend vroegen we in ons beste Chinees of de bus naar Lijiang van het Noord Station ging. Ja, dat was zo en we konden met bus 9 naar het Noord Station. We hadden eigenlijk onze zinnen gezet op een taxi maar plots was daar een kordate vrouw die ons in luid Chinees ging vertellen wat we dan al niet moesten doen. Zij ging het regelen. Ze goochelde met twee mobieltjes en belde allerlei mensen. Plots moesten we mee een taxi in met die vrouw. Geen idee of we nu 4 uur met die vrouw in een taxi gingen zitten, maar we keken het even aan.
Ze koeterwaalde er lustig op los en na 5 minuten moesten wij er langs een weg bij een verlaten benzinestation uit. Bus kwam er aan zei ze de vrouw die ook uitstapte.
Er kwam inderdaad een bus naar Lijiang (we zorgen ervoor dat we altijd de Chinese tekens van onze bestemming weten), maar we mochten er niet in. Inmiddels was er een jongen bij gekomen om te helpen omdat hij zo goed Engels sprak (YES en HELLO). De tweede bus werd dan toch die van ons. We moesten 2 x 45 RMB betalen (dat had die vrouw ons ook al een paar keer gezegd, maar toen waren we niet van plan om haar zo maar dat geld te geven) aan een andere vrouw (die dat vervolgens met de eerste ging verdelen) en toen gingen we op weg.
De bus was klein, behoorlijk vol met Chinezen en troep en van het type 'kapotte vering'. Her en der pikten we nog enkele mensen op totdat het gangpad vol lag met grote balen met iets zachts, dubieuze dozen met groente, allerlei onhandige tassen en andere zooi (zoals een enorme velg). Mensen lagen kriskas door de bus te slapen of voor zich uit te staren, want niemand leest (nu is lezen in een bus die zo hobbelt ook wel een prestatie die alleen Mark kan leveren, WM). De bus hobbelde en slingerde zich 4 uur lang door de bergen, speelde 'chicken' met divers tegemoetkomend verkeer en toen waren we eindelijk in Lijiang. Daar werden we opgewacht door een mannetje dat kennelijk door de vrouw uit Dali gesommeerd was ons uit die bus te halen en te brengen naar een hotel. We riepen: 'Nee, willen we niet en tot ziens!' Want, we hadden al een hotel. Dag, mannetje!
En bij aankomst aldaar was het echt een leuk hotelletje middenin de Hutong van Lijiang. En nu zitten we, op ons balkonnetje, uit te kijken over de oude stad en de typische Chinese daken terwijl ik een WiFi laptop te leen heb gekregen om dit verhaaltje te typen. We blijven hier 4 nachten en gaan de oude stad verkennen en waarschijnlijk een hike doen in de Tiger Leaping Gorge.

We zijn erg blij met alle volgers (we hebben zelfs een volger per e-mail met de naam 'braaksel'?!), vooral op Twitter omdat Tom ons toch laat zien dat hij niet de enige is die 'Twittert'.
Morgen, rond 9:30 NL tijd is mijn item weer op de radio! Surf naar www.kxradio.nl, klik op 'listen'.

Tot zover, Uw Man in Lijiang.

• 05 November 2009 - 11:08

Bjorna:

Het is ontzettend leuk om jullie te volgen. Langzaam onstaat het gevoel dat ik in een nieuw boek ben begonnen waar ik af en toe een stukje in lees. Ben benieuwd wat jullie in de stad gaan meemaken...
    enjoy!

• 05 November 2009 - 13:41

`mama:

leuk, in zo'n hutong; zijn wij ook geweest. Ben benieuwd of daar ook de straten s'avonds met lampionnen zijn verlicht.

• 05 November 2009 - 14:14

Pa:

Vreemd dat dit stukje niet direct net als de andere via de mail aan te klikken was.

• 06 November 2009 - 02:45

Ans:

Wat een avontuur zeg! En ik heb gisteren dan eindelijk je vriendin ontmoet die in de Pinnacle woont. Kwamen elkaar tegen bij Wildfire (waar anders, hihi) en kwamen beiden tot de conclusie dat we jullie vreselijk missen!

• 06 November 2009 - 05:08

Sanne:

Erg leuk om jullie avonturen te lezen! Braaksel zeg je? Mijn echtgenoot heeft een emailadres met die naam. (Vergeet steeds waarom, is van voor mijn tijd.) Hoewel dat adres volgens mij al enige tijd ongebruikt is... Zal hem es vragen.

• 06 November 2009 - 13:07

YT:

He Mark, net geluisterd naar je stukje op de radio... erg leuk. Maar eh... viel je niet een beetje door de mand? Ik dacht dat jij net zo goed vloeiend mandarijn sprak als ik, dat staat althans in je profiel!? Dat lezen vindt ik wel erg goed van je, ik zal de chinese versie van mijn boek aan je op sturen!? Gegroet,
    YT

• 07 November 2009 - 01:27

Wytske En Mark :

In de Lijiang Hutong zijn allemaal kronkelige straatjes met trappetjes. Overal inderdaad rode lampionen en heldere stroompjes water met goudvissen.
    's Avonds is het een heksenketel.

@YT: ik wist niet dat je vloeiend Mandarijn sprak. Je Engels is al zo slecht... :-)

• 07 November 2009 - 01:35

Wytske En Mark :

@ Sanne: He, gets, maar goed dat dat van voor jouw tijd is zeg! Misschien is het maar beter als we nooit weten waar 't op slaat. ;)